Tüzelőanyagok

Minőségi tüzelőanyagok a Trombitás Kft-nél!

 

A fűtési szezon beköszöntével ismét elérhetővé vált a tüzelőanyag kínálatunkban a szén. És, hogy miért érdemes szenet választani fűtésre? Elsősorban a fűtőértéke és az ára miatt.  A szén magas fűtőértékének köszönhetően az előállított energia viszonylag olcsó. Többféle széntípus létezik. Ezeket főleg a fűtőértékük és az áruk különbözteti meg.

Lignit: külszíni fejtéssel bányásszák. Fűtőértéke alacsonyabb és sok esetben egyéb kőzetekkel szennyezettebb.  Fűtőértéke: ~ 3000 kcal/kg Ez a fűtőérték még nem mondható túl magasnak. A száraz tűzifa magasabb értékkel bír (3500 kcal/kg). Viszont a 30% nedvességtartalmú tűzifa már azonos értékkel bír.

Barnaszén: A barnaszén fűtőértéke 4800-5000 kcal. Ez már jelentősen magasabb mint a tűzifa értéke. Másik nagy előnye, hogy a fához képest kevesebb gondoskodást igényel. Sokan kiegészítő fűtésként is alkalmazzák. Pl.: éjszakára a fával tüzelt kályhánkba a meglévő parázsra rátesszük a szenet és így reggelig tartható a parázs, nem alszik el a tűz.

Feketeszén:  Fűtőértéke nagyon magas, 6500 kcal. Ezt már kovácsmesterek is alkalmazzák fém megmunkálásra. Tartós és egyenletes hőmérsékletet biztosít.

A széntüzelés előnyei: általában olcsóbb, mint a legnépszerűbb földgáztüzelés, biztonságosak a mai, modern szenes kazánok, minden meglévő központi fűtési rendszerhez lehet illeszteni utólag megfelelő szenes kazánt, a korszerű szenes kazán már automatikusnak is mondható.